Drewno, szkło i stal w realizacji Studio O.

Architekci ze Studio O. projektują wnętrza, w których już na pierwszy rzut oka widać przywiązanie do natury. Wykorzystują szlachetne materiały, zgaszone kolory ziemi i unikają zbędnych dodatków. Poza tym cenią otwartą przestrzeń i nie boją się przeszkleń nawet w tak intymnych pomieszczeniach jak łazienka. Dzięki temu mieszkanie jest pełne światła
i harmonii. 

Aga Kobus i Grzegorz Goworek, architekci ze STUDIO.O. stanęli przed zadaniem zaprojektowania mieszkania o powierzchni 130 m2. Ich upodobania okazały się zbieżne z oczekiwaniami właścicieli – pary z dwójką dzieci. W tym projekcie przeplata się duch Skandynawii z surowością wnętrz gospodarczych
i delikatnością miękkich, naturalnych tkanin. Pomieszczenia płynnie przechodzą w kolejne i uzupełniają się funkcjonalnie. Kuchnia swobodnie łączy się z jadalnią i salonem. Zarówno architekci, jak i przyszli mieszkańcy gustują w naturalnym drewnie. W jadalni stanął zatem solidny drewniany stół otoczony lekkimi, wygodnymi krzesłami marki Hay. Oprawę dla tych mebli stanowi ściana z białych cegieł. Na podłodze usytuowano czarno-białą posadzkę. Ciekawym zabiegiem aranżacyjnym okazało się umieszczenie w części kuchennej masywnej wyspy na cienkich nóżkach. Tutaj również występuje drewno, które w ciekawy i przyjemny dla oka sposób łączy się ze stalą. Podobnie prezentują się otwarte półki, na których można postawić ulubione naczynia. W apartamencie zastosowano także “fabryczne” elementy. Należą do nich czarne stalowe krzesła, żeliwny grzejnik i industrialne oświetlenie. Oryginalnego charakteru wnętrza nadają także włączniki i gniazda Berker z serii 1930, z czarnej porcelany Rosenthal, wracających do korzeni klasycznych łączników obrotowych. Wszechobecne drewno zasługuje też na uwagę ze względu na swój surowy charakter. Na jego połaci widać rysy, czy ślady po gwoździach. Drewno, „dąb stuletni”, został dostarczony i znakomicie przygotowany do wykorzystania na blaty, półki, komody przez firmę Woodlight.

W sypialni zdecydowano się umieścić przeszkloną łazienkę z białą wanną i wzorzystymi cementowymi kaflami podłogowymi PURPURA. Mimo ozdobnego motywu na podłodze, udało się zachować

stonowaną i ograniczoną gamę kolorystyczną. W mieszkaniu także wszelkie tkaniny, włącznie z obiciami mebli, mają jasne, przyjemne barwy. Warto zaznaczyć, że pomimo obecności surowych materiałów, panuje tutaj klimat pełen ciepła, sprzyjający odpoczynkowi i wyciszeniu.  Ozdobę stanowią zaś rośliny
i stylowa ceramika, która idealnie pasuje do pozostałych materiałów.

Nawet w pokoju dziecięcym architekci zachowali umiar i ascetyczny dobór kolorów. Mimo tego, charakter pomieszczenia jest właściwy dla jego przeznaczenia. Jest też dowodem na to, że nie potrzeba ogromu dodatków i ekstrawaganckich mebli, aby stworzyć wnętrze wyjątkowe i zapadające
w pamięć.

***

Studio.O. to pracownia, która tworzy wnętrza, budynki jednorodzinne, a także krajobraz. Architekci najlepiej sprawdzają się w kompleksowej kreacji przestrzeni, od projektu domu, jego idealnej lokalizacji na działce
i znalezieniu najlepszych połączeń ogrodu okalającego budynek, po precyzyjnie przemyślaną koncepcją wnętrza. Studio.O. kreuje przestrzenie przyjazne człowiekowi. To on, jego potrzeby, przyzwyczajenia i marzenia są priorytetem podczas powstawania i wdrażania projektów pracowni.

Więcej inspiracji na: https://studioorganic.pl/   
https://www.facebook.com/studio.o.organicdesign
www.instagram.com/studio_organic/

WYSZUKIWARKA FIRMDODAJ OGŁOSZENIEPOLECANE FIRMYSKLEPY FIRM